ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Teherautószám érkezik a halivadék a Balatonba

Tetemes mennyiségű halat telepítettek ismét a Balatonba – írta a Balatoni Halgazdaság.

Október 11-én a nap folyamán 261 kilogramm egynyaras süllőt és 4 545 kiló háromnyaras pontyot telepítettek a Balatonba.

A legutóbbi pontytelepítéssel együtt idén összesen 93 573 kilogrammot teljesítettek a 300 000 kilós éves telepítési kötelezettségből.

Süllőből idén eddig összesen 2 783 kilogramm került a tóba. A teljes mennyiségeket december közepéig tervezik a Balatonba juttatni.

A napokban Balatonlellén, Zamárdiban, Siófokon, Tihanyban, valamint Balatonfüreden zajlik háromnyaras pontytelepítés, illetve a tógazdasági fogás függvényében egynyaras süllőtelepítés is.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2009. augusztus 25-én alakult meg hazánk egyik legrégebbi agrárgazdasági vállalatának, a Balatoni Halászati Zrt.-nek a jogutódjaként. A társaság fő feladata a Balaton ökológiai szemléletű halgazdálkodásának megvalósítása.

Elsődleges cél a halgazdálkodás olyan módon történő átalakítása, ami a horgászat számára értékes halfajokból – a javuló vízminőség mellett is – optimális fogás elérését biztosítja, nem fenyeget a halállomány sokszínűségének megszűnésével, továbbá biztosítja a természeti értékek védelmét és a minőségi turizmus feltételeit.

Fotók: Facebook / Balatoni Hal