ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Távolsági rekorder cinegét fogtak Sumonyban

Távoli vendég érkezett a sumonyi madarászok hálójába – írta a Magyar Madártani Egyesület Baranya megyei csoportja.

Az ÉrzőLény a napokban beszámolt egy szintén rekordgyanús esetről, a Jági-tónál egy barátcinege kerül a madarászok látókörébe. Az apró termetű barátcinege immár nyolc éve viselte a lábán a jelölőgyűrűt.

A napokban történt egy másik érdekes madárfogás is, Sumonyban egy függőcinege ejtette ámulatba az állatvédőket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya vármegyei madárgyűrűző állomása Sumonyban van.

A természetvédők az állomáson a madarak lábára jelölőgyűrűt helyeznek fel, melyek segítségével könnyebben nyomon kövehető a szárnyasok élemódja, vándorlási szokásai.

Október 14-én egy litván gyűrűs függőcinegét fogtak be Sumonyban. A gyors egyeztetés után kiderült, hogy a madarat június 20-án, tehát a költési időszakban jelölték a Kiluciu karjeras nevű helyen Sumonytól 1232 kilométer távolságban.

Ez volt az első Sumonyban ellenőrzött litván gyűrűs függőcinege. A Litvániából érkezett függőcinege toronymagasan tartja a távolságrekordot.

Sumonyban 2022-ig bezárólag 3608 függőcinegét jelöltek meg a természetvédők. Ezek közül 11 példány került meg külföldön, és ugyanennyi külföldi gyűrűs példányt fogtak be a gyűrűzőtáborok működése során.

A bejegyzésben a madarászok közzétették egy ábrán a Sumonyban visszafogott függőcinegék külföldi gyűrűzési helyeit is.

A cikkben szereplő kiemelt kép illusztráció, melyet Vágány Zoltán fotográfus még 2022-ben készített.