ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Így fürdőztek a fenyőrigók a kunsági gyepeken

A téli időszakban is zajlik az élet a gyepeken – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Télen is számos madárfajt figyelhetünk meg táplálékkeresés közben a gyepes élőhelyeken.

A madarak általában magvakat szedegetnek, ugyanakkor a cserjék terméseit is szívesen elfogyasztják. Az egyes fajok az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék nyomán kialakult sekély felszíni vizeket előszeretettel használják fürdőzésre. A madarak itt tudják megtisztítani tollazatukat a szennyeződésektől és az élősködőktől, ami a téli időszakban is nagy jelentőséggel bír.

A nemzeti park munkatársai egy kisfilmet is készítettek, melyen egy fenyőrigó és seregély csapat éppen tisztogatja magát a lekaszált kiszáradó lápréten.

A fenyőrigók nagy számban érkeznek telelni Magyarországra Európa északabbi területeiről. Ilyenkor nagy csapatokba verődnek, gyakran seregélyek és más énekesmadarak is csatlakoznak hozzájuk, és így keresik táplálékukat vagy éppen pihennek bokrok, fák ágain ülve.

A faj európai állománya stabilnak tekinthető. Hazánk az egyik legdélibb elterjedési határa a fenyőrigónak. A védett madár Magyarországon kis számban költ, leginkább a nedvesebb élőhelyeket – árterek, ligeterdők – kedveli, míg a zárt erdőségeket kerüli.

A fenyőrigó hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Kalotás Zsolt