ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Kettős ikerbummnak örültek a kardoskúti szürkemarháknál

A hét végén két szürkemarha tehén is ikerborjakat ellett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén – írták a nemzeti park oldalán.

Mind a négy borjú egészséges, s a világra jövetelük után szinte rögtön lábra is álltak.

Mindkét ikerpárnál az egyik üsző-, a másik pedig bikaborjú. A borjak testtömege természetesen néhány kilogrammal kisebb, mint azokban az esetekben, amikor csak egy újszülött jön a világra.

A Sóstói Állattartótelepen november elején kezdődött az ellési szezon, s a hónap végére vált igazán intenzívvé. Eddig 190 kisborjú jött a világra, s még 20-30 várható. Az ellési szezon január második felében ér véget.

A magyar szürkemarha tehenek nagyon szívósak, az elléseknél emberi beavatkozásra csak nagyon ritkán van szükség. Jó kondícióban vannak, így megfelelő mennyiségű tejet tudnak adni utódaik táplálásához.

A most született borjak a következő napokban egyedi jelölést, krotáliát kapnak. Már az első héten kezdenek kisebb csapatokba verődni és közösen pihennek, napoznak. Megkapó látvány, ahogyan a borjak kis csapatát körbeveszik a tehenek és vigyáznak rájuk.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Lengyel György