ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Napokon belül indul a “nagy bagolyszámlálás”

A 2024. évi erdei fülesbagoly szinkronszámlálás január 19-22-ig tart majd, az önkéntes munkában bárki részt vehet – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.

A természetvédők kérik, hogy a baglyok számlálása közben tartsák szem előtt a madarak nyugalmának biztosítását.

Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal  (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek.

Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni.

A telelő baglyokat nem csak január 19. és 22. között lehet számolni. A bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni, mert ezek is bekerülnek az éves összesítésbe.

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

  • internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32
  • papíralapú jelentőlap letöltése itt>>
  • a regisztrált madárfelmérők a Turdus okostelefonos alkalmazást vagy a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

A rutinos adatgyűjtők már jól tudják, hogy „a nulla adat” is adat! Ez annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen, az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat.

Amennyiben kérdés merül fel a bagoly szinkronszámlálással kapcsolatban, az [email protected] e-mail címre kell levelet küldeni.

Az adatokból a szakemberek egy éves összesítést készítenek, valamint minden információ bekerül az országos Madáratlasz Program adatbázisába, ami pedig részét képezi egy európai szintű MAP összesítésnek.

A felméréshez ezen a Facebook közösségi oldalon lehet csatlakozni: https://www.facebook.com/erdeifulesbagolyszamlalok/ 

Fotó: MME