ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Szfinx módjára trónoltak a termetes baglyok Dévaványán

Idén is megszámlálják a természetvédők az erdei fülesbaglyokat, egy éleszemű természetbarát Dévaványán kettőt is megpillantott a napokban.

Czímer Mihály nem először szerepel az oldalunkon, korábban már bemutattuk mesés fotóit. Akkor az állatbarát a Dévaványai Túzokrezervátumban fotózott védett állatokat.

A Pomázon élő természetvédő amerre jár-kel az országban látványos felvételeken megörökíti az élővilág csodáit. Czímer úr legutóbb ismét az alföldi Dévaványán járt, ahol a házak között kattintott néhányat.

“Olvastam, hogy idén Dévaványa a baglyok fővárosa, bár odautazva sajnos csak két szép példányra bukkantam az ágak között.”

– mesélte a természetfotós az ÉrzőLénynek.

A pomázi természetbarát évekkel ezelőtt már több fotón is megörökítette az éjszakai ragadozókat, ezekből is kaptunk egyet “mutatóba”. A látványos felvételt a fotós Pomázon készítette.

Czímer Mihály lakóhelyének környékén a helyi értékek mentésében is jeleskedik, a közelmúltban a Pomázért végzett önkéntes munkáját díjjal ismerte el a település önkormányzata. 

Az erdei fülesbagoly (Asio otus) Közép-Európa egyik leggyakoribb, Magyarország leggyakoribb bagolyfaja. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek, mivel gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre.

A telet sokszor a településeken, általában örökzöldeken vészelik át. Egy-egy fenyőn gyakran akár több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak.

Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is. Az erdei fülesbagoly hazánkban védett faj, eszmei értéke 50 000 forint.

Fotók: Czímer Mihály