ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Váratlan vendégre bukkantak a bökényi erdőben

A január közepi fagyos időben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy erdei szalonkát figyeltek meg a Maros-mentén – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az eset a bökényi erdőben történt.

A természetvédőket meglepte, hogy az egészségesnek tűnő madár, amelynek ezekben a hetekben a Mediterráneumban kellene lennie, a Dél-Alföldön tartózkodik. Az erdei szalonka ugyanis csak a tavaszi és őszi vonuláskor bukkan fel errefelé. Magyarországon nagyon ritka fészkelő, döntően a tőlünk északabbra fekvő, kiterjedt mocsárerdős területeket választja költőhelyül.

A madár telelni a Földközi-tenger vidékére vonul, mivel a táplálékául szolgáló, talajban élő gerinctelen állatokat, férgeket, gilisztákat csak fagymentes időben tudja kikotorni az avarból, illetve a talajból.

A január közepén megfigyelt példány klasszikus téli időjárási körülmények között, hideg, fagyos időben került elő, a mozgást észlelve hirtelen felröppent az avarból. A galambhoz hasonló testméretű madár ránézésre egészségesnek tűnt, így valószínűleg csupán a korábbi enyhe időjárás miatt maradt még itt.

Az erdei szalonkát nagyon nehéz észrevenni, mert tollazata tökéletesen alkalmas arra, hogy elrejtse az erdei avarban. Így általában csak akkor észrevehető, amikor néhány méterrel a lábunk előtt szinte függőlegesen felrepül és gyorsan felszáll.

Az erdei szalonka kizárólag a talajszinten vagy a levegőben mozog, fákra, bokrokra nem száll. Testméretéhez képest kifejezetten hosszú, vékony csőre van, amely segíti a táplálék felkutatásában.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / illusztráció: Szél Antal István