ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Új költőládákkal segítik a szalakótákat

A szalakóta megtelepedését segítik Malomházán – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A közelmúltban a fokozottan védett szalakóta (Coracias garrulus) megtelepedését segítő költőládák kerültek ki a Hortobágyi Vadaspark területére.

Ez a rendkívül impozáns madár az elmúlt hetekben érkezett vissza dél-afrikai telelőhelyeiről és keres magának alkalmas fészkelőhelyet. Kedveli a legelők, kaszálók közelségét, így remélhetőleg el fogja foglalni a malomházi nagylegelő szélére kihelyezett D-típusú költőládákat.

A szalakóta nyugat-európai állománya mára sajnos nagyon megritkult, így kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű a helyi populációk megőrzése, megerősítése.

A szalakóta gyíkokkal, rovarokkal, kisebb pockokkal táplálkozik. A telet Afrikában tölti és csak május elején érkezik vissza költőhelyére. Állománya az Alföld egyes területein az utóbbi évtizedek odúkihelyezéseinek köszönhetően nőtt. Öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odúkban, ritkán homokfalak üregeiben költ. Fészekalja általában 4-5 darab fehér színű tojásból áll. Szívesen elfoglalja a mesterséges odúkat is. A szalakóta a legelőkhöz, kaszálókhoz, mezőgazdasági területekhez kötődik, hiszen rovarokból álló táplálékát itt könnyen megtalálja.

Hazánkban a szalakóta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 forint. Megtalálható a magyar Vörös Könyvben is az aktuálisan veszélyeztetett fajok között. 

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Koczka András , MME Ozogány Kata