ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Zöldfátyolkák és dunavirágok keringőjét örökítette meg az ismert természetfotós

Ujvári Zsolt rövid kommentár kíséretében posztolt egy látványos felvételt a Facebookon.

“Csütörtök éjjel szerencsét próbáltunk a dunavirágokkal Tahitótfalunál, azonban éjjel rengetegen sátraztak és horgásztak a parton, illetve kisebb-nagyobb hajók cirkáltak a Dunán, így egy kanyarban táboroztunk le. Alig néhány méterre merészkedtem csak be a vízbe, így is majd elvitt a sodrás. A lámpafényre először a halak érkeztek meg, majd fellebegtek az első kérész lárvabőrök, végül tiszteletét tette néhány dunavirág is”

-idézte fel az ominózus estét a természetfotós.

Ujvári Zsolt hozzátette, ekkor még nyoma sem volt annak az igazi “vad forgatagnak”, mint amilyet két éve látott ugyanitt, így hamar feladta a fotózást. Az állatbarát nem akarta zavarni a parton tartózkodókat a vaku villogásával.

Zsolt ezután úgy döntött, inkább visszakapaszkodik a partra, és beleveti magát a gyepbe, ahol nagy számban cikáztak az éjjeli lepkék és fátyolkák. A természetbarátnak este 11-ig sikerült elcsípni egy-két látványos pillanatot röptükről.

A felvételen zöldfátyolka fajok egyedei láthatók, melyeknek körülbelül 30 faja él Magyarországon. Az első pillantásra törékeny rovarok kőkemény ragadozók. A lárvák elsősorban levéltetvekkel táplálkoznak, de más aprótestű rovarokat, valamint atkákat is elfogyasztanak.

A természetfotósnak a dunavirágokról is sikerült a közelben mesés fotót készíteni. A Kisoroszi szigetcsúcson készült képen egy magányos dunavirág (Ephoron virgo) “táncának” szépségében gyönyörködhetünk.

Korábban már írt az ÉrzőLény a dunavirágokról, melyek nyár végi rajzását évről-évre nagy érdeklődés övezi. Ezekben a napokban a tiszavirág rajzását is meghaladó mértékű kérésztömeg jelenhet meg a Dunán, illetve annak mellékfolyóin, például a Rábán és az Ipolyon. A világító fényforrásokhoz vonzódó dunavirágok különleges repülését sokfelé lehet megfigyelni.

Ujvári Zsolt megkeresésünkre elmondta, számos ízeltlábú faj egyedéről készített már látványos fotókat. A természetfotós munkásságát egyébként hamarosan részletesen is bemutatjuk az oldalunkon egy hosszabb lélegzetű interjúban.

Fotók: Facebook / Zsolt Ujvári Nature Photography

Ezt olvastad már? Felszínre bukkantak a tiszavirágok titokzatos üregei