ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Különös balkáni jövevények élnek Budapesten

Jól érzik magukat a fővárosban a Balkánon őshonos gekkók – írta a Sokszínű vidék.

Az utóbbi hetekben több hír is felröppent az ország számos pontjáról hazánkban idegenhonos állatokról. Behurcolt fajok újabb egyedét fotózta egy fővárosi épületen a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa. Gulyás Kis Csaba érdekességeket mesélt a különleges, Magyarországon nem őshonos élőlényekről a Sokszínű vidék portálnak.

A geológus által megörökített példány egy Kotschy-gekkó volt, mely a Balkánon elterjedt. A faj természetes elterjedésének legészakibb határa Koszovóban van, Belgrádból is ismert kiengedett példányok alapján. Az aprócska állatok a Balkán-félsziget mellett Kisázsiában, Törökországban, a Görög szigeteken és Izraelben élnek. Az olasz csiszma déli sarkában, Pugliában is vannak előfordulásai, és a Krím-félszigeten is élnek.

Az aprócska gekkók nem őshonosak a Kárpát-medencében, bár a jégkorszakot megelőzően előfordulhattak itt, más mediterrán fajokkal együtt. A budapesti Tompa utcában észlelt élőlény viszonylag jól tolerálja a hidegebb teleket is. Ilyen hüllők a természetbúvár szerint a fővárosban több zónában is előfordulnak. A legtöbb adat a Ferenc körút, Tompa utca környékéről van. A gekkók általában a meleg estéken aktívak, amikor legalább 20 fok van.

Gulyás Kis Csaba azt is elmondta, hogy korábban már többféle idegenhonos fajjal is összefutott Budapesten, például mosómedvével, nutriával, ékszerteknőssel, papagájokkal. Egy esetben pedig valakinek az elszabadult gabonasiklójába futott bele a város egyik növényekkel jobban fedett területén.

Fotó: Gulyás Kis Csaba