ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Nyolclábú, piros cukiságok futkároznak Fót környékén

Beindultak a bikapókok – írta a Sokszínű vidék.

Ujvári Zsolt természetfotós pompás felvételeket posztolt a Facebookon, a képen látható pókokról mesélt a portálnak.

Zsolt évek óta nem fotózott bikapókokat, így nagyon örült arra, hogy rábukkant az újabb példányokra. Két hím is lelkesen kutatott a nőstények tárnái után, viszonylag hamar észrevette őket a természetbarát, aki rendszerint órákat kószál, amíg sikerül ráakadnia egy-egy pókra.

Az élőhelyük egy olyan dolog, amit óvatosan kezelünk a bikapókok esetében a gyűjtők miatt, egyébként Fót térségében készültek a fotók. Azóta már készítettem újabb felvételeket is, illetve október végéig lehet még látni őket a természetben. A megtalálásuk még ott is nehézkes, ahol tudom, hogy élnek. Gyakran órákig keresem árgus szemmel, és még így sem biztos, hogy meglátom a fű között, olyan apró. Alig egy centiméteresek ezek a szépségek

– mesélte Ujvári Zsolt a portálnak.

Ujvári Zsolt fotóin a skarlát bikapók (Eresus kollari) két hím példányát örökítette meg. A fotós nem szerette volna a pontos helyet elárulni, elmondta, hogy vannak, akik begyűjtik a különleges állatokat és rovarbörzékre viszik őket.

A bikapókok legtöbb faja Európában, Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában él. A nyolclábú ragadozó földalatti járatokat készít, melyek bejáratát selyemmel kibéleli, majd buktató-, és fogó fonalakat húz belőle az üregen kívülre is. A pók az ízeltlábúak számára erős méreggel rendelkezik, amelyet az állkapcsán található méregmirigyeken keresztül fecskendez a zsákmányába.

A skarlát bikapókok eleinte barnásszürkék, később szürkébbé, sötétebbé válnak, végül az ivarérést követően a különbségek egészen látványos formát öltenek, a fiatal, egyöntetűen szürkés hímek vörös pompába öltöznek, s így indulnak felkeresni a jóval termetesebb, sötétszürke, olykor fekete nőstényeket.

Magyarországon a skarlát bikapók védett, természetvédelmi értéke példányonként 5000 forint.

Fotók: Ujvári Zsolt / Zsolt Ujvari Nature Photography 

Ezt olvastad már? Pókfóbiának indult, de szerelemmé szelídült