ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Hajszálvékony fonalakon utaznak az aprócska pókok

Úszik az ökörnyál az alföldi tájak felett – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az utóbbi napokban a Körös-Maros Nemzeti Park rétjeit járva gyakori látvány a levegőben úszó ökörnyál képe. A vékony, ragacsos fonalak fontos szerepet töltenek be a pókok életében, hiszen az apró lények rajtuk utazva hódíthatnak meg új élőhelyeket.

Az enyhe februári időjárás hatására egyre több tavaszi jelenséget figyelhetünk meg a természetben, a Maros mentén énekesmadarak csiripelnek, az erdők alján pedig nyílnak az első tavaszi virágok. Az apró pókok is aktivizálódtak a melegben, úszik az ökörnyál a rétek felett.

A pókok egy-egy fűszálra, kiálló ágra, magaslatra felmászva, szövőmirigyeikből ragacsos, hosszú fonalat bocsátanak ki. A kora tavaszi időben sokszor élénk a szél, amely belekap ebbe a fonálba és messzire repíti a kicsiny állatokat, így biztosítva számukra újabb élőhelyek meghódítását, a pókszaporulat terjedését.

Ezek a vékony, levegőben úszó pókfonalak sokszor szinte láthatatlanok, csak a bőrünkön érezzük, mikor a természetben járva testünkhöz fújja őket a szél. Naplemente idején látványos jelenség, ahogyan a földfelszínre, növényzetre, szántásokra leszállt, ott ragadt több ezer pókfonál megcsillan a vöröses ellenfényben.

Fotó: kmnp.hu / Palcsek István Szilárd