ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Szorgos rovarokat csábít illatával a mesebeli vadvirág

Egy szemet gyönyörködtető vadvirágról írt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Biharí-sík Tájvédelmi Körzet szikes gyepjeiben löszös talajú területrészek is megbújnak, amelyek botanikai szempontból kiemelten értékesek.

Ezekhez az élőhelyfoltokhoz kötődik a napokban szirmot bontó, védett nyúlánk sárma (Ornithogalum pyramidale). A magasra nyúló virágfürtben alulról fölfelé haladva nyílnak az édes illatot árasztó virágok.

A virág bódító illatokkal csalogatja magához a beporzó rovarokat.

A nyúlánk sárma Geophyta életformájú 40–80 centiméter magas, hagymás növény. A sárma szürkészöld, húsos levelei virágzáskor még rendszerint megvannak.

A virágfürt legfelső, bimbós része tömött, hegyesedő és keskeny. A 6 tagú, tejfehér virágok viszonylag hosszú kocsányokon fejlődnek.

A 9–15 milliméter hosszú, 3–4 milliméter széles elliptikus lepellevelek háta zöldes, csíkozott. A kocsányok eleinte felállók, majd szorosan a tengelyhez simulók. Mindössze 13 milliméter nagyságúra fejlődő toktermése tojásdad alakú.

A növény Magyarországon május vége és augusztus eleje között virágzik.

A nyúlánk sármát gyakran összetévesztik a hasonló, gömbtermésű madártejjel (Ornithogalum sphaerocarpum), bár annak a növénynek a virágai zöldesfehérek, lepellevelei pedig karcsúbbak, emellett a toktermése is kisebb.

A nyúlánk sárma védett, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna