ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Madarásztáborban ismerkedtek a védett állatokkal

Sikeres volt a III. Naszályi Madarász Utánpótlás Tábor, erről írt a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

Idén immár harmadik alkalommal rendezték meg a fiataloknak a tábort. A rendezvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közösen szervezte.

A Naszályi Madarász Utánpótlás Tábornak a naszályi Ferencmajori-halastavak adtak otthont 2023. július 16-22. között.

A 10-16 éves fiatalok számára meghirdetett tábor fő célja a táborlakók szemléletformálása, természetvédő utánpótlás kinevelése, és közösség építése.

A táborban a madárgyűrűzés mellett a gyerekek megismerkedtek a madárfogóhálók felállításával, karbantartásával is.

A természetvédelem iránt érdeklődő gyerekek számos tevékenységbe belekóstolhattak, részt vettek a madarak Monitoring felmérésében, a Madárvártára vezető gyalogút hídjának építésében, az uráli bagoly költőládájának készítésében, a madárvárta körüli énekesmadár odúk pótlásában. Emellett az éjjeli lepkékkel, valamint a halastavakon élő hüllőkkel és kétéltűekkel is megismerkedhettek.

A Ferencmajori Madárvárta jól kiépített infrastruktúrája segítette a napi munkát. Az elmúlt években a területen fenntartott hálóállásokra alapozták a madárgyűrűzési tevékenységet. A hálópark összesen 17 darab 12 méteres hálóból, valamint a 2 darab speciális (9, illetve 12 méter magas) hálóból állt.

A szervezők külön megköszönték Krajcsovszky Bence természetvédelmi őrnek az éjjeli lepkékről szóló ismertetőt, Bancsik Barnabásnak, Kovács Gergőnek és Wenner Bálintnak (MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály) pedig a hüllők és kétéltűek bemutatását.

Fotók: Facebook / Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület