ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Domboldalban legelésző bölényeket filmeztek az Őrségben

Domboldalban legelésző bölénycsordáról posztolt videót az Őrségi Nemzeti Park.

A bokrosodó domboldalban böngésző bölények hozzátartoznak az Őrségi Vadon természetes tájképéhez. A körülöttünk lévő Természet mindig egy egyensúlyi állapot felé törekszik, amit azonban csak akkor veszünk észre, ha a részek helyett az egészre figyelünk.

A Vadon domboldalai négy évvel ezelőtt, amikor a területén felhagytak minden gazdálkodással tiszta legelők voltak. Azóta hódító útjukra indultak a területen a cserjék és a fák, amit a gyepi fajoknak minősített élőlények szempontjából aggasztónak ítélhetnénk, mint ahogy teszi azt a nagyállattartó gazda, akinek az egyik legfőbb ellensége a legelőn megjelenő cserje.

Ha azonban az egyébként mindössze kilencven hektáros Vadon más részeit is szemügyre vesszük, láthatjuk ennek a cserjésedési folyamatnak az ellenkezőjét is. Közel 100 hektáros területen uralkodnak a bölények. A vadon élő bölények az ősi formájára alakítják a tájat, a lenyűgöző méretű állatok nyomot hagynak a környezetükön és gazdagítják az élőhelyet.

A hatalmas testű állatok tekintélyes méretű fákat és cserjéket kérgeznek le, szárítanak majd döntenek ki, teret adva a fénynek és a gyepek fajainak. Ezeken a részeken az erdők élővilágáért aggódhatnánk, ahogy aggódva figyeli és vadkárnak minősíti az erdőgazdálkodó a nagyemlősök ilyen tevékenységét.

A Vadon Nagy Tanítómester: megmutatja, hogy amit az egyik oldalon elveszítünk, azt ugyanabban a pillanatban visszakapjuk a másikon.

A bölénycsordáról készült videó itt megtekinthető.

Fotó és videó: Facebook / Őrségi Nemzeti Park / Őrségi Vadon