ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Kutyakötelesség

13 éves Tina, az ország legidősebb rendőrkutyája

Magyarország legidősebb aktív rendőrkutyája egy belga juhászkutya – írta a Nógrád vármegyei rendőrség.

Tina 2024. január 2-án töltötte be 13. életévét. Jelenleg ő az ország legidősebb, még aktív állományban lévő rendőrkutyája, aki Nyerges Balázs címzetes rendőr törzszászlós oldalán a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén látja el mindennapi feladatait.

Tina 2013 szeptemberében találkozott először Nyerges Balázzsal a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi Kutyakiképző Központjában. Abban az időben úgy gondolták, még nem alkalmas szolgálati kutyának, azonban munkatársunk nem hagyta ennyiben a dolgot és foglalkozni kezdett a négylábúval.

Légrádi Csaba, kutyakiképző irányításával és segítségével kezdték meg Tina alapkiképzését. Pár hét elteltével egyértelművé vált, hogy a rendsőrség kötelékében, Nyerges Balázs mellett fog szolgálatot ellátni.

A bohókás kölyökből a képzés végére igazi rendőrkutya lett. Mariányi Márton hatékony közreműködése hozzájárult ahhoz is, hogy Tinával még versenyeket is nyerjenek az évek során.

Tina, BM nevén Riana jelenleg a legidősebb még aktív állományban lévő rendőrkutya.

A szolgálati kutyák korát tekintve nincs meghatározva felső korhatár, ameddig foglalkoztatni lehet őket. Minden esetben a Dunakeszi Kiképző Központ állatorvosának engedélye kell, hogy a továbbiakban is állományban maradhasson az eb.

A szolgálati kutyák sokoldalú erőforrást jelentenek a rendőrség berkein belül és értékes támogatást nyújtanak a legkülönfélébb helyzetekben. Tina a mindennapi járőri feladatokban nyújt segítséget, nyomkövető ebként számos alkalommal járult hozzá az elkövetők felkutatásához.

Fotó: Nógrád vármegyei Rendőrség / Mariányi Márton