ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Videón, ahogy visszakapja szabadságát a csöpp sárszalonka

Egy kis sárszalonkát mentettek a közelmúltban, erről írt a Mályi Madármentő Állomás.

“Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer egy ilyen kismadár landol nálunk. A messzi tundráról vándorolt idáig és meg is sérült szegényke. Szerencsére sikerült életben tartani és szabadon engedni. Messziről jöttél, de hosszú utad most folytathatod kismadár. Vigyázz magadra, ég veled…”

– ezekkel a gondolatokkal indították útjára az állatmentők védencüket.

A nagy eseményről, a madárka szabadon engedéséről egy videót is posztoltak.

A hazánkban fészkelő sárszalonka (Gallinago gallinago) a nagyobb összefüggő, vizes élőhelyeken költ. A vízrendezések, lecsapolások lecsökkentették számát. Bár a sárszalonka európai állománya stabil, a lápok és mocsarak eltűnése, kiszáradása hazánkban sokhelyütt a faj eltűnésével járt.

Vonuló faj, a telet Európa nyugati és déli részén tölti. Március és május, valamint július és november között halastavi csapolásokon, nedves réteken, belvizeken, árasztásokon lehet megfigyelni nagyszámban vonuló csapatait. Enyhe teleken megkísérelheti az áttelelést is.

A sárszalonka Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

A mályi madármentők továbbra is várják az adományokat.

Aki 500 forinttal támogatni szeretné a kis betegek mentését, ellátását és gyógyítását, akár egy hívással vagy egy sms küldésével is megteheti. Nincs más dolga mint felhívni a 13600-at és bepötyögni az 50-es kódot.

SMS küldésekor szintén a 13600 a címzett, az sms szövege pedig: 50. Telekom és Vodafone hálózatról a hívás és sms adományozás is működik, Yettel hálózatból csak az sms küldésére van lehetőség.

Minden beérkezett adományt a Mentőállomás fenntartására és a beteg állatok gyógyítására fordítanak.

Fotó és Videó: Mályi Madármenttő Állomás