ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Megszülettek a kis mókusok, vigyázzunk rájuk

A parkok, ligetes, fás élőhelyek lomboronáiban megbújó mókusfészkekben már világra jöttek és szépen cseperednek az idei mókus kölykök. Ilyenkor érdemes még nagyobb körültekintéssel odafigyelnünk e védett állatfaj egyedeire – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A kelempászmadárként is emlegetett mókusról kevesen tudják, hogy igazi virtuóz fészeképítő. Ágakból, levelekből, mohából a nőstény méretes gömbfészket készít, melynek jellemzően alul van a bejárata. Gyakorta pótfészket is készít, ahová veszély esetén átköltöztetheti utódjait, de szívesen elfoglalja fák hasadékát, odvát is.

A mérsékelt égövben a mókusok évente kétszer párzanak. Előbb februártól áprilisig, majd pedig májustól júliusig. Egy hím több nősténnyel is párosodhat.

A nőstények átlagosan évi két fészekaljnyi utódot nevelnek fel. Egy fészekaljban 3-4 csöppség a jellemző. A vemhesség 38-42 napig tart. Az utódok csupaszon jönnek a világra, vakok, meglehetősen magatehetetlenek és mindössze 10-15 gramm tömegűek. Szemük a harmadik hét után nyílik ki, szilárd táplálékot életük 40. napja környékén kezdenek enni, innentől kezdve elhagyják a fészket és maguk járnak táplálék után.

A család tagjai még 8-10 hétig egymás közvetlen közelében maradnak. A fiatalok túlélési esélyeit nagyban meghatározza az adott évi magtermés a késő nyári-kora őszi időszakban, életük első telén a fiatalok átlagosan 75-80 %-a sajnos elpusztul.

A szaporodási, utódnevelési időszak tájékán kis odafigyeléssel, sokat tehetünk a környezetünkben előforduló mókuscsaládok életben maradásáért. Ha fát kell kivágnunk, jól gondoljuk meg, mert lombjai rejtekében könnyen megbújhat egy-egy mókus fészek, odvaiban is előfordulhat szaporulat.

Ha mókus fészket sejtünk, kertünkben, városi parkunkban lehetőség szerint ne zavarjuk a mókus család mindennapi életét, ezzel is hozzájárulva a zavartalan utódneveléshez.

Gépjárműveink vezetése közben se feledkezzünk meg az úttesteken óvatlanul átrohanó mókusokról, akik az udvarlás hevében vagy eleségszerzés közben, netán egy-egy ragadozó elől menekülve könnyen a közlekedés áldozataivá válhatnak.

Aki az állatfajt testközelből is megfigyelné, annak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén nyílik erre lehetősége. A Körösvölgyi Állatpark mókusházában négy példány emberkézben nevelkedett, szelíd, fiatal mókus tekinthető meg.  

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Urbancsok Éva