ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Ébredeznek az ürgék a Kiskunságban

Ébredeznek a téli álmukból az ürgék – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A frissen kitakarított ürgejáratokra a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei figyeltek fel a napokban Kunpeszér környékén. A jellegzetes füttyükről híres kisrágcsálók a telelésükhöz az üregek bejáratait növényi részekkel és földdugóval zárják le.

Márciustól szeptemberig a rövid füvű, legeltetett homoki gyepeken gyakran találkozhatunk a bájos kis rágcsálókkal.

Az ürgét a 20. század közepéig még kártevőként tartották számon, ennek megfelelően intenzíven irtották. A korábban legeltetett területek felhagyásával, valamint a növényzet magasságának növekedésével az ürgék is eltűntek a gyepekről.

A faj meglehetősen fontos szerepet tölt be az élővilágban, több ritka ragadozómadarunk – például a kerecsensólyom és a parlagi sas egyik – fő táplálékát jelenti.

Az ürgelyukak menedéket jelentenek a nappali hőség elől a puszta hüllőinek és kétéltűinek, ami minden bizonnyal nagy fontossággal bír fennmaradásuk szempontjából. A rágcsálók föld alatt húzódó járatai a talaj vízháztartását is kedvezően befolyásolják.

Az ürge viszonylag kis elterjedésű faj, ezért a hazai populáció megőrzése nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat. Élőhelyének megőrzésében kulcsszerepet játszik a legeltetés.

Az ürge hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park / Varga Péter és Győrfy Hunor